КНИГИ Изтегли "Анархията в ежедневието" оттук!

Квакерите: малко познатите борци за човешки права и свободи

Квакери

За първи път чух името „квакери“ докато четях Хърбърт Спенсър: най-влиятелният либертариански философ на 19-ти век. Споменаванията на тази мистериозна група бяха все положителни и в най-различни сфери: мирното откупуване на земята от индианците в САЩ и последвалия дългогодишен мир с новите им съседи, равни права за жените по време, когато това не е било норма, обявяване срещу робството далеч преди това да е модерно, изключително хуманното отношение и иновативен подход към третиране на душевно-болните.

Заинтригуван се зачетох по-подробно за това кои са тези квакери, и, че това са всъщност Обществото на Приятелите или просто Приятелите. „Квакери“ е всъщност презрително наименование лепнато им от техните противници след едно изказване на основателя на движението Джордж Фокс при своята защита в съда, когато призовава своя обвинител да трепери пред Бога и оттам – „квакери“ – quakers – буквално „треперещите“. Тъй като през времето се е наложило като название ще го използвам заедно с истинското им име.

Интересни подробности за квакерите научих от статията на Мъри Ротбард „Произход на индивидуалистичния анархизъм в САЩ“, която преведох за вас. Предвид тяхната относителна успешна мирна съпротива срещу данъчното облагане, задължителната военна служба и държавата като цяло те са си почти анархисти и се явяват предтечи на съвременното либертарианство.

Оказа се, че голяма част от идеите на Спенсър всъщност са силно повлияни от Приятелите. Те са и първите истински борци срещу робството и имат огромен ефект върху това то да бъде премахнато на запад.

Въпреки изключително малкия си брой и относително късното им включване в научните среди (преди това им е било забранено) квакерите дават изключителни учени на света: Томас Йънг е английски квакер, който прави експерименти с оптика и допринася много за вълновата теория на светлината. Той също така разкрива как работят лещите в окото, описва астигматизма и формулира хипотеза за възприемането на цветовете. Йънг също така е участвал в превода на Камъка от Розета. Той превежда демотическия текст и започва процеса на разбиране на йероглифите.

Мария Мичъл е астроном, открила комета, а също и активистка в движенията срещу робството и за правата на жените на глас. Джоузеф Листър е известен хирург, пионер в прилагането на стерилни техники в медицината на база работата на Пастьор за микробите, с което прави хирургията много по-безопасна за пациентите.

Томас Ходжкинс е патолог с големи постижения в анатомията. Той е първият доктор описал типа лимфома, наречена на негово име. Също е и историк и активист в движението за забрана на робите и защита на индианците. Джон Далтън, английски физик и химик, формулира атомната теория за материята. На негово име е наречена болестта „далтонизъм“.

Освен това квакерите са и технологични иноватори и успешни бизнесмени като някои от техните бизнеси съществуват и до днес.

Реших, че идеалите и вижданията, както и историята на борбата на тази силно индивидуалистична, посветена на правата на човека и свободата група хора, толкова близка по идеи на Либертарианството ще е интересна на читателите ми.

Ето защо представям на вашето внимание следните статии на български:

  1. Мъри Ротбард: „Произход на индивидуалистичния анархизъм в САЩ“
  2. Бен Стоун: „Естествения преход от либертарианец-теист към квакер“
  3. „Политически възгледи, активизъм и постижения на квакерите“
  4. „Квакерите и бизнеса“

Също така преведох с малки допълнения статията в Уикипедия „История на Квакерите“. Интересно четиво е, дори да прочетете всички статии тук във Freedom.bg.

Един коментар

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *